Rob van Steenbergen Uniforce Professional
“Als je doet wat je leuk vindt, dan word je er vanzelf goed in.” Rob van Steenbergen, freelance software tester, weet dit uit eigen ervaring. Dat betekent ook keihard werken en netwerken. Het leverde hem onder andere de titel ‘Wereldkampioen Software testen’.

Als kleine jongen wilde hij het liefst het toneel op. Dat veranderde in zijn tienerjaren, toen de thuiscomputer op de markt kwam. Rob was nog geen twaalf toen hij kennismaakte met it. “Vanuit een boekje ben ik gaan programmeren op de computer bij ons thuis en dat ging vrij moeiteloos. Toch koos ik na de middelbare school niet voor een it-opleiding. Het vak kreeg nog weinig aandacht op scholen en een groot aanbod it-opleidingen had je niet. Het werd commerciële economie, ook omdat ik niet goed wist wat ik wilde en die richting werd opgeduwd.” Na zijn studie lagen de commerciële banen niet voor het oprapen, daarom ging hij aan de slag als magazijnmedewerker. “Per toeval zag ik een advertentie waarin de mogelijkheid werd geboden om je gratis te laten opleiden tot it support medewerker. Dat heb ik gedaan. Tegen het einde van de opleiding zag ik een vacature voor ‘testers in opleiding’. Het beroep sprak me aan. It was in opkomst en de bomen groeiden tot aan de hemel wat betreft de mogelijkheden voor it-ers. Ik nam ontslag als magazijnman en ging de opleiding doen met behoud van een uitkering. Dat was in 1996. Vrij snel vond ik mijn eerste baan als software tester.”

Veilig zzp’en

Rob is sinds 2008 zelfstandig software tester, zijn huidige opdracht is bij TNT Express. “Ik werk in een Agile team en ben samen met mijn collega’s verantwoordelijk voor het vervangen van de huidige software voor de business to business pakketdienst.” Zelfstandig ondernemen is hem met de paplepel ingegoten. “Ik heb eerst een aantal jaar gewerkt via detacheringsbedrijven, maar ik voelde me beperkt in mijn vrijheid. Als ik een cursus wilde volgen, dan werd dat in moeilijke tijden niet altijd gehonoreerd. Mijn vader is zelfstandig ondernemer en mijn broer ook, dus eigenlijk was dat voor mij een logische stap. Ik verdiepte mij in het concept van ZZP Vooruit, dat eind vorig jaar is samengegaan met Uniforce. Ik had met mijn vrouw afgesproken dat ik op een redelijk veilige manier zou gaan ondernemen, daar paste deze ondernemersvorm goed bij. Er is vanuit Uniforce goede controle en bewaking op de boekhouding en financiën binnen de DUBV. Als het ondernemen om wat voor reden niet zou lukken, dan kan ik een uitkering krijgen.” Geen gekke gedachte, Rob begon voor zichzelf in het jaar waarin de crisis zich aandiende. “In 2009 heb ik ook een aantal maanden zonder opdracht gezeten. Ik zocht dus naar zekerheid. Voor mij staat het Uniforce-concept gelijk aan veilig zzp’en.”

Bouwen aan een netwerk

Niet alle facetten van het ondernemerschap vindt Rob even makkelijk en leuk, waaronder marketing en acquisitie. Dat heeft hij opgevangen door te bouwen aan een netwerk. “Ik ben hoofdredacteur van TestNetMagazine en ontmoet vanuit die rol veel mensen uit de testwereld. Ook zit ik bovenop het testnieuws, waardoor ik weet wat er speelt. Dat was voor mij een van de redenen – naast het schrijverschap – om er te beginnen als redacteur. In het online magazine vind je nieuwsberichten en wekelijkse blogs. Twee keer per jaar brengen we een magazine uit. Netwerken vind ik vooral belangrijk omdat de opdrachten niet eindeloos duren. Ik ben zelf verantwoordelijk voor het vinden van nieuwe klussen en bekendheid in de wereld zorgt ervoor dat je eerder ergens een ingang hebt.”

Wereldkampioen software testen

Bekendheid in de testwereld heeft hij inmiddels ook vergaard door het behalen van de eervolle titels Nederlands, Europees en Wereldkampioen Software testen. “Voor het NK softwaretesten in 2013 – wat mij een leuke uitdaging leek – heb ik een weekendlang thuis een softwarepakket getest op bugs. Ik heb toen ruim gewonnen. Voor het EK in 2015 en het WK in 2016 heb ik deelgenomen met een team van in totaal vier man. We hadden drie uur de tijd om de software te testen. De maanden voorafgaand aan de wedstrijd hebben we veel met elkaar getest en een strategie ontwikkeld. Met succes. Het heeft ons twee titels opgeleverd om trots op te zijn en die weer nieuwe deuren opent in de toekomst.”

Rob behoort op dit moment tot een van de meest prominente testers in Nederland. “Ik hoorde eens in een film de uitspraak ‘zolang je doet wat je leuk vindt, en dat blijft doen, dan word je er vanzelf goed in’. Ik denk dat dit klopt. Dankzij Uniforce kan ik me ook focussen op mijn werk. Het gedoe rond de Wet DBA vorig jaar en nu nog, zorgde voor onrust onder collega’s. Zij gingen naar presentaties, zochten alles tot op de bodem uit. Dat hoefde ik allemaal niet.” Nieuwe plannen? Die heeft hij genoeg. “Ik organiseer dit jaar het NK software testen en ga samen met een collega het podium op om te vertellen over de magie van het testen.” Toch nog het toneel op en daarmee brengt Rob ook zijn jongensdroom in vervulling.

Rob van Steenbergen 910x600 full image

Wij zijn Uniforce Professionals

Werken voor wie je wilt, zolang je maar wilt. Met sociale zekerheid. Het kan, met de ondernemersvorm van Uniforce, de DUBV.

Uniforce biedt al sinds 2000 een ondernemersvorm aan waarbij je een sociaal verzekerd werknemer bent binnen je eigen B.V. (DUBV). Je kunt werken voor wie je maar wilt en zolang je maar wilt. Als Uniforce professional ben je niet afhankelijk van de Wet DBA of een door de Belastingdienst goedgekeurde zzp-modelovereenkomst. Je kunt alle opdrachtovereenkomsten aangaan. Want jouw opdrachtgever heeft met het inhuren van Uniforce professionals 100% garantie dat hij geen werkgever is en geen loonheffing en sociale verzekeringspremies hoeft te betalen. Daardoor heb je alle vrijheid over de invulling en de duur van de opdracht. Bovendien heb je, als werknemer binnen je DUBV, inkomenszekerheid dankzij het sociale stelsel. Meer weten? Bekijk hier de voordelen van de DUBV.

Contact formulier

We willen heel graag kennis met je maken, je situatie bespreken, je goed en eerlijk adviseren en uiteraard toelichten hoe je onderdeel van Uniforce kunt worden.