Bestaat er een formule voor succes voor de zelfstandig ondernemer? Volgens Marson Valks is het heel eenvoudig: “leef nu en niet alleen voor je oude dag”. En dan bedoelt hij: écht leven. “Dan geniet je ook van de vrijheid die je hebt als zelfstandige.”

Hij begon zijn loopbaan als laborant en hield zich bezig met kankeronderzoek. Betekenisvol werk. Toch trok de wereld van de ICT hem erg aan. En hij miste de doorgroeimogelijkheden. Marson Valks liet zich daarom omscholen. “Het was een risico. Ik gaf een vaste baan in de gezondheidszorg op voor iets totaal nieuws. Ik volgde heel veel trainingen op het Oracle vakgebied. In het begin snapte ik er weinig van. Ik had het geluk dat ik aan de slag kon als medewerker backoffice ICT, waardoor ik de logica van IT beter begreep. Uiteindelijk heb ik de manager van de IT-afdeling benaderd en hem gevraagd of ik op zijn afdeling kon werken, daar begon ik als junior Oracle DBA beheerder. Dat was in 1998. Daarna heb ik mijn expertise verder uitgebreid met SQL Server DBA. Van mijn switch naar de ICT heb ik tot op heden geen moment spijt gehad.”

Keuzevrijheid

De volgende grote stap in zijn carrière was die naar het zelfstandig ondernemerschap, in 2007. Marson wilde zijn werkzaamheden als Oracle specialist volledig zelfstandig uitvoeren. “Mijn belangrijkste overweging was de vrijheid, ik wilde zelf mijn opdrachten kunnen kiezen. Na een aantal jaar in vaste dienst, ging ik werken via detacheringsbureaus. Maar daar liep ik er vaak tegenaan dat ik een aangeboden opdracht moest accepteren. Of het nu in Maastricht of Zeeland was. Of de organisatie nu wel of niet bij mij paste. Daar wilde ik vrij in zijn.”

Van een collega hoorde hij over het Uniforce-concept. “Hij stelde voor om er te informeren als ik voor mezelf wilde beginnen. Een eigen onderneming oprichten doe je niet dagelijks, daar kon ik dus zeker hulp bij gebruiken. In een adviesgesprek met de directeuren Piet de Bondt en Rob van Erk kreeg ik informatie over de DUBV, een bijzondere BV die je samen met Uniforce opricht. Ik zou gedurende de oprichting begeleid worden en bij juridische zaken kon ik advies vragen. Dat gaf me een geruststellend idee. Ook dat ik samen met andere professionals gebundeld was onder één paraplu. Ik stond er niet helemaal alleen voor. Ik zag de DUBV in eerste instantie als tussenstap naar het ondernemerschap. Maar al snel bleek dat deze ondernemersvorm voldeed aan mijn verwachtingen van het zelfstandig ondernemerschap en hoe ik dat wilde invullen. Het bood me namelijk de keuzevrijheid die ik zocht in opdrachtsoort en -duur. Bovendien heb je als Uniforce Professional sociale zekerheid. Als ik geen opdracht zou kunnen vinden, kon ik tijdelijk terugvallen op een WW-uitkering en bij ziekte zou ik verzekerd zijn. Als zelfstandig ondernemer heb je natuurlijk altijd risico’s, die horen erbij, maar ze werden door Uniforce wel beperkt.”

Ongeluk in een klein hoekje

Dat die risico’s er zijn, heeft Marson recentelijk aan den lijve ondervonden. Een klein ongeluk tijdens het opdrukken had grote gevolgen. “Ik voelde dat ik een verkeerde beweging maakte, maar het was al te laat. Ik hoorde mijn triceps losknappen, daarna kon ik mijn arm met moeite bewegen. Mijn triceps bleek gescheurd en dat kon alleen operatief verholpen worden. Zes weken lang moest ik een brace om, herstellen en revalideren. In die periode kon ik dus niet werken. Toen heb ik ervaren hoe fijn het is om een ziekteverzuimverzekering te hebben via Uniforce en SFZ.” Zijn brace is er net een paar dagen af en het gaat de goede kant op. “Ik kan mijn arm weer bewegen maar ben nog aan het revalideren en moet regelmatig oefeningen doen. Wel heb ik mijn opdracht bij DHL weer opgepakt, want na zes weken thuis zitten was ik er wel aan toe om te werken.”

Zzp’ers ondervertegenwoordigd

Het ongelukje had voor Marson als Uniforce Professional geen financiële gevolgen, maar het wees hem er wel op hoe weinig er geregeld is voor de zzp-ers in Nederland. “Als zelfstandige ben je nergens voor verzekerd, niet voor ziekte en WW en je hebt geen pensioen. Dat dit kan in een land waar zoveel zelfstandigen werken is onbegrijpelijk. We zijn ondervertegenwoordigd bij de SER, bij de vakbonden en bij de politiek. Er is geen partij die echt opkomt voor het belang van de zelfstandige. Uniforce is een goed alternatief waar ik nu al tien jaar gebruik van maak, maar eigenlijk zou het voor iedere zelfstandige in Nederland zo goed geregeld moeten zijn. Dat is het nu niet. Willen we onze positie als zelfstandige verbeteren dan moeten we wel onze krachten bundelen. Gelukkig kan Uniforce – als overkoepeld orgaan voor Uniforce Professionals – daarin wat betekenen door steeds in gesprek te gaan met overheid en politiek en zodoende veel zaken voor ons regelen.”

Tijdelijke projecten en nieuwe prikkels

Het zelfstandig ondernemen kent volgens Marson daarentegen genoeg voordelen. “De vrijheid om mijn opdrachten te kiezen, vroegtijdig te stoppen of juist te verlengen als de klant dit ook wil. In vaste dienst en bij een baas werken is niks voor mij, dan mis ik op den duur de uitdaging. Ik bijt me graag vast in een tijdelijk project. Als het project klaar is, dan is het tijd voor een nieuwe prikkel. Ik heb de afgelopen jaren bij verschillende opdrachtgevers gewerkt en ben vaak werknemers tegengekomen die verre van gelukkig waren in hun baan maar vanwege hun ‘vaste baan’ niet durfden weg te gaan. Ik heb het zelf ook meegemaakt als werknemer. Ik had een leuke werkgever tot een deel van de werkzaamheden werd geoutsourcet. De sfeer werd heel negatief. Ik zat op het randje van een burn-out en wist: hier ga ik niet gelukkig worden. Ik koos voor mezelf en diende mijn ontslag in. Maar er zijn genoeg mensen met een vaste baan die niet weg durven gaan en tegen hun zin in blijven zitten. Als zelfstandige heb en neem ik de vrijheid om na een succesvolle opdracht mijn energie te steken in iets nieuws.” Om aanvragen in zijn mailbox zit Marson niet verlegen. Nieuwe opdrachtgevers weten hem snel te vinden. Of dat komt door zijn enthousiasme en positieve instelling?

Vergeet niet te leven

Marson weet in ieder geval een ding zeker, hij is een levensgenieter. Hoe leuk hij zijn werk ook vindt, het komt voor hem niet op de eerste plaats. “Ik heb veel plezier in mijn werk, kan er goed van leven en mijn kosten betalen. Maar nog belangrijker dan dat is het leven zelf. Dat valt of staat met een goede gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Je gezondheid is je basis, je fundering, als die fundering niet solide is dan kun je het vergeten. Je kunt miljoenen op je bankrekening hebben, maar als je gezondheid je in de steek laat dan heb je er niks aan.” Naast werken is Marson regelmatig te vinden in de sportschool, reist hij als het kan de wereld rond en laat hij zijn creativiteit los in de keuken. “Sport is belangrijk voor mij. Ik doe al 25 jaar aan fitness en aan hardlopen, als ik het dan even niet doe zoals de afgelopen zes weken, dan mis ik het. Het is een manier om mijn lichaam fit te houden en mijn hoofd leeg te maken. Dat geldt ook voor lekker koken en reizen. Dit jaar staat Brazilië op de planning, een auto huren en rondrijden door het binnenland. Het land ontdekken en ontspannen. Daarna kan ik er weer tegenaan.”

“Werken is leuk, maar vergeet niet te leven”, benadrukt Marson. “Ik denk dat dit een succesformule is voor een zelfstandige. Leef nu en niet alleen voor je pensioen én kies voor jezelf. Regel je zaken goed, want juist de zekerheden stellen je in staat om in het nu te leven en te genieten van de vrijheden die je hebt als zelfstandige. Dat vertaalt zich terug in succes.”

 

Wij zijn Uniforce Professionals

Werken voor wie je wilt, zolang je maar wilt. Met sociale zekerheid. Het kan, met de ondernemersvorm van Uniforce, de DUBV.

Uniforce biedt al sinds 2000 een ondernemersvorm aan waarbij je een sociaal verzekerd werknemer bent binnen je eigen B.V. (DUBV). Je kunt werken voor wie je maar wilt en zolang je maar wilt. Als Uniforce professional ben je niet afhankelijk van de Wet DBA of een door de Belastingdienst goedgekeurde zzp-modelovereenkomst. Je kunt alle opdrachtovereenkomsten aangaan. Want jouw opdrachtgever heeft met het inhuren van Uniforce professionals 100% garantie dat hij geen werkgever is en geen loonheffing en sociale verzekeringspremies hoeft te betalen. Daardoor heb je alle vrijheid over de invulling en de duur van de opdracht. Bovendien heb je, als werknemer binnen je DUBV, inkomenszekerheid dankzij het sociale stelsel. Meer weten? Bekijk hier de voordelen van de DUBV.

Contact formulier

We willen heel graag kennis met je maken, je situatie bespreken, je goed en eerlijk adviseren en uiteraard toelichten hoe je onderdeel van Uniforce kunt worden.