‘Een praktijkmens’, noemt Annette van Kleef zich. Ze begon op haar zeventiende met werken waardoor ze nu over ruim dertig jaar aan werk- en levenservaring beschikt. Vooral dat laatste is volgens Annette essentieel. “Bepaalde inzichten leer je alleen in de praktijk. Een stukje mensenkennis, de situatie op de werkvloer kunnen inschatten en de sfeer aanvoelen. Die inzichten maken je sterker als professional.”

Sinds 2011 werkt Annette vanuit haar eigen administratiekantoor voor verschillende opdrachtgevers. Twee opdrachtgevers heeft ze nu, een groot bouwbedrijf waarvoor ze hoofdzakelijk de urenverwerking verricht en een uitzendorganisatie in de agrarische sector waar ze de salaris- en financiële administratie voor doet. Daarnaast heeft ze de administratie van de onderneming van haar man onder haar hoede. “Een meer dan volle werkweek”, lacht ze.

Hoe verdeel jij je tijd over jouw werk?

“Ik zit drie dagen in de week bij mijn opdrachtgever op locatie in Hoofddorp en twee dagen werk ik op locatie in Mijdrecht. Eigenlijk heb ik vanaf het moment dat ik voor mezelf begon, altijd bij mijn opdrachtgevers op locatie gewerkt. Voor mij werkt dat goed. Ik vind het fijn om collega’s om mij heen te hebben en moet er niet aan denken om de hele week alleen op kantoor te zitten. Af en toe is het wel lekker dat ik mijn eigen werkplek kan opzoeken en soms klap ik aan de eettafel de laptop open. Ik heb me wel voorgenomen om op vrijdag als ik de deur achter me dichttrek, de auto instap en naar huis rijd, te genieten van het weekend. Maandag is het werk weer aan de beurt. Ik heb dat wel moeten leren. De verleiding is groot om ’s avonds en in het weekend nog door te werken. Dat is altijd al een valkuil van mij geweest, ook toen ik nog in loondienst werkte. Als zelfstandige is die valkuil nog groter, je bent je eigen baas bent en hebt geen leidinggevende die er wat van zegt. Ik zeg nu vaker ‘nee’ tegen mezelf. Moet het echt vandaag af? Nee. Dat kan het wachten.”

Heb je er bewust voor gekozen om voor meerdere opdrachtgevers te werken?

“Dat is vanzelf zo gelopen. Ik heb tot nu toe geen fulltime opdrachten aangeboden gekregen. Er waren periodes waarin ik drie opdrachten naast elkaar had, maar ik heb het altijd goed kunnen combineren. In de praktijk blijkt vaak dat als de klant iemand wil hebben voor vier dagen, dat ik dan het werk in twee dagen af kan krijgen. Dat zeg ik niet om mezelf op de schouders te kloppen. Als professional word ik ingehuurd voor een bepaalde opdracht. Ik kan me daar volledig op focussen. Mensen die in vaste dienst zijn, hebben er vaak werkzaamheden bij die ze over meer tijd moeten uitsmeren waardoor ze er langer over doen. Ik kan efficiënter werken en mijn opdrachten in korte tijd uitvoeren. Een groot voordeel van meerdere opdrachtgevers vind ik ook dat de kennis en ervaring die je opdoet bij de een, kunt toepassen bij de ander. Je brengt daardoor als professional een meerwaarde mee.”

Wat is er anders sinds je voor jezelf werkt?

“Ik werk nog steeds veel op kantoor met collega’s, maar ik merk wel dat ik word gezien als een ‘professional’. Ik word serieus genomen en er wordt goed naar mij geluisterd. Terwijl je in veel gevallen hetzelfde doet als een werknemer. Misschien omdat er een bepaalde mate van expertise van mij verwacht wordt. Daarnaast ervaar ik meer vrijheid. Ik heb een drukke agenda, vaak zijn hele dagen gevuld met werk. Toch heb ik daar een mate van vrijheid in. Niemand die tegen mij zegt: ‘Je moet hier om 8.30 uur zijn’. Ik ben er altijd op tijd, maar als ik om 10.00 uur binnenloop zal niemand er iets van zeggen. Als ik afspraken heb, dan werk ik thuis en log ik vanuit huis in. Thuiswerken is ook mogelijk in loondienst, maar dat is toch anders. Niet iedere werkgever apprecieert het als je dit regelmatig doet. Aan die vrijheid heb ik wel moeten wennen, na 25 jaar in loondienst. Ik heb mezelf dat echt moeten toe-eigenen.”

Overweeg je wel eens om weer in loondienst te werken?

“Die vraag is me vaker gesteld, maar ik overweeg het niet. Mijn bedrijf loopt aardig goed, ik heb sinds 2011 nooit een dag zonder opdracht gezeten. Wanneer er een opdrachtgever wegviel, vulde dit gat zich vanzelf weer op. Daarin heb ik veel geluk gehad, maar ik dank het vooral aan mijn grote netwerk. Zo’n beslissing houdt ook in dat ik een opdrachtgever in de steek zou moeten laten. Dat gaat tegen mijn gevoel in.”

Sinds 2016 ben je ook Uniforce Professional. Waarom heb je hiervoor gekozen?

“Het was destijds niet helemaal een vrijwillige keus. De wet DBA speelde toen heel erg en mijn detacheerder wilde mij alleen inhuren als Uniforce Professional. Zodat er geen onduidelijkheid kon bestaan over de arbeidsrelatie met de opdrachtgever. Als ik het niet zou doen, zou ik veel omzet verliezen. Inmiddels ben ik voorstander van Uniforce. Als Uniforce Professional ben ik in loondienst van de DUBV, ik detacheer mezelf nu. Daardoor kan ik niet worden aangemerkt als een verkapte werknemer. Dat is een discussie die ik als zelfstandige zonder DUBV nooit had kunnen winnen, omdat ik langdurige opdrachten heb en vaak bij mijn opdrachtgevers werk. Voor mij is dat een belangrijke reden om Uniforce Professional te blijven. Daarnaast zijn de zaken goed geregeld voor de ‘Uniforcers’. Mocht je zonder opdracht zitten of ziek worden, dan is daar een oplossing voor omdat je sociaal verzekerd bent. Daarbij komt ook dat ik als Uniforce Professional een professionele organisatie achter mij heb staan.”

Waar moet je aan voldoen, wil je succesvol zijn als zelfstandig professional?

“Je moet je volledig in willen zetten en weten waar je begint. Ben je zelfstandige met een eenmanszaak of een BV dan houdt het heel zwart-wit in dat als je ziek bent, je ook geen geld hebt. Heb je kinderen en is een van de kinderen ziek thuis, dan kun je niet werken en is er geen inkomen. Een opdrachtgever kan zeker meegaand zijn, maar de opdracht moet wel af en jij bent daarvoor verantwoordelijk. Als je wordt ingehuurd voor een bepaalde opdracht, dan krijg je vaak te maken met een afdeling. Je moet inzien dat je er niet altijd bent uit luxe, maar soms ter vervanging, wegens langdurige ziekte of omdat er ontslagen aan zitten te komen. Werknemers zien jou als professional maar soms als de vijand, ook dat heb ik meegemaakt. Daar moet je mee om kunnen gaan. Je moet de mensen en de afdeling goed kunnen aanvoelen zodat je daarop kunt acteren. Dat is een stuk levenservaring. En je moet het werk wat je doet leuk vinden. Mijn werk is mijn passie en ik merk dat ik gewaardeerd word, wat maakt dat ik met plezier bij mijn opdrachtgevers naar binnenloop.”

Wij zijn Uniforce Professionals

Werken voor wie je wilt, zolang je maar wilt. Met sociale zekerheid. Het kan, met de ondernemersvorm van Uniforce, de DUBV.

Uniforce biedt al sinds 2000 een ondernemersvorm aan waarbij je een sociaal verzekerd werknemer bent binnen de DUBV. Je kunt werken voor wie je maar wilt en zolang je maar wilt. Als Uniforce professional ben je niet afhankelijk van de Wet DBA of een door de Belastingdienst goedgekeurde zzp-modelovereenkomst. Je kunt alle opdrachtovereenkomsten aangaan. Want jouw opdrachtgever heeft met het inhuren van Uniforce professionals 100% garantie dat hij geen werkgever is en geen loonheffing en sociale verzekeringspremies hoeft te betalen. Daardoor heb je alle vrijheid over de invulling en de duur van de opdracht. Bovendien heb je, als werknemer binnen je DUBV, inkomenszekerheid dankzij het sociale stelsel. Meer weten? Bekijk hier de voordelen van de DUBV.

Contact formulier

We willen heel graag kennis met je maken, je situatie bespreken, je goed en eerlijk adviseren en uiteraard toelichten hoe je onderdeel van Uniforce kunt worden.