Frank Huinink - Uniforce Professional - header image

Denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Het heeft Frank Huinink ver gebracht, in zijn werk en in zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij nam vier keer een sabbatical om te reizen, ervaringen waar hij nog iedere dag profijt van heeft.

Al op jonge leeftijd snapte Frank de logica van dingen, technisch lego was aan hem wel besteed en met wiskunde kon hij goed uit de voeten. De opleiding Business Logistics was voor hem een logische stap. “Eigenlijk ontdekte ik pas toen ik ging werken wat het effect was van mijn vaardigheden. Dat het verder ging dan alleen sommetjes oplossen. Mijn eerste baan was in de verzekeringsbranche, ik was 23 jaar en had vrij snel door dat ik sterk ben in het analyseren van bedrijfsprocessen en het leggen van verbanden tussen die processen. Het werd vooral gewaardeerd doordat ik naast analytisch ook communicatief sterk ben. Ik kon het bedrijf concreet helpen door mijn analytische bevindingen op heldere wijze te communiceren en hierover te adviseren. Na mijn eerste werkervaring ging ik werken via een detacheringsbureau.”

Meer vrijheid

Voor Frank was het een open deur richting het zelfstandig ondernemerschap. “Ik had me middels vakopleidingen verder gespecialiseerd en daarnaast kon ik mij op basis van mijn competenties onderscheiden van collega’s die hetzelfde werk deden. Waarom dan niet mezelf verhuren? Nadat ik die beslissing had genomen, had ik vrij snel een opdracht te pakken. Naast dat het financieel aantrekkelijker was, voelde het meteen als meer vrijheid. Het leuke ervan vond ik dat ik me niet voor langere tijd hoefde te binden aan één werkgever maar bij verschillende bedrijven opdrachten kon uitvoeren.”

De DUBV en de ondersteuning van Uniforce

Frank ging in eerste instantie als zzp’er aan de slag, op advies van zijn accountant. “Het eerste jaar zou ik met de VAR – die toen nog bestond – kunnen werken. Als ik niet aan drie opdrachtgevers zou komen, kon ik altijd nog verder kijken. Dat bleek vrij snel het geval en op advies van een partner, koos ik ervoor om een DUBV op te starten via Uniforce. Hierdoor kon ik gewoon mijn werk blijven doen, zonder mij druk te hoeven maken over mijn arbeidsrelatie met een opdrachtgever. Daarnaast vind ik het fijn dat ik voor mijn juridische en fiscale zaken bij Uniforce terecht kan. Dat ik bijvoorbeeld een contract van een opdrachtgever kan laten checken. Momenteel zit ik tijdelijk zonder een opdracht en heb ik Cynthia, de Personal Manager van de Uniforce Professionals, gevraagd te kijken naar mijn cv en LinkedIn profiel. Ook die ondersteuning vind ik handig.”

Andere culturen

In de elf jaar dat hij werkt als analist heeft Frank opdrachten uitgevoerd bij met name pensioenfondsen en verzekeraars, met een opdrachtduur variërend van zes weken tot meer dan een jaar. “Vaak werd een opdracht verlengd omdat ik bepaalde kennis had vergaard en zowel ik als mijn opdrachtgever tevreden waren over de samenwerking.” Een van zijn opdrachten deed Frank voor een buitenlands bedrijf. “Het bedrijf wilde alle uitvoerende taken, zeg maar de routineklussen die vaak door de backoffice worden gedaan, uitbesteden aan India. De Indiase werknemers zijn over het algemeen heel goed in het uitvoeren van processen, daarvoor is inhoudelijk kennis niet relevant. Ik heb hen daarbij begeleid: welke zaken zijn wel relevant en welke minder. Daarbij vond ik het leuk om in contact te zijn met een totaal andere cultuur met andere tradities en beleefdheidsvormen. Het vergroot je wereld.”

Ontwikkelings- en zendingswerk

Zijn interesse in mensen en culturen deed Frank ertoe besluiten vier keer een sabbatical te nemen. “Ik ben christen en mijn vrouw en ik wilden meer uit ons geloof halen om ook andere mensen te kunnen helpen. We besloten een training van vijf maanden te volgen bij een zendingsorganisatie in Amerika. Centraal in de training stond de omgang met en het helpen en ondersteunen van andere mensen. Het praktische deel stond in het teken van het bieden van hulp in een ontwikkelingsland. Zo’n sabbatical had natuurlijke enige voorbereiding nodig. We zorgden ervoor dat we genoeg reserves hadden, zodat we ons salaris konden doorbetalen. Na Amerika vertrokken we na een tijdje in Nederland naar Zuid-Afrika. Dat was een hele andere wereld, veel mensen met weinig mogelijkheden: minder geld, minder eten en drugsproblemen. Het verandert je kijk op de wereld. Mensen daar denken niet na over hun pensioen maar over wat ze gaan eten op een dag. In de financiële wereld waarin ik werk, gaat het altijd alleen maar over geld. Het leven is veel meer dan dat. Ik kom ook mensen tegen die heel veel geld hebben en niet gelukkig zijn. Daarna zijn we enkele maanden in Nieuw-Zeeland geweest en de laatste reis ging naar Hawaii en de Filippijnen. Tijdens deze laatste reizen hebben we als staflid gewerkt en studenten begeleid die ook meer met hun geloof wilden doen.”

Persoonlijke groei

“Door deze ervaringen ben ik persoonlijk wel heel erg gegroeid. Ik kan beter relativeren en de dingen overzien. Mijn beeld van hoe de wereld in elkaar steekt en wat we hier aan het doen zijn, is completer. Ik ben ook veranderd in mijn omgang met mensen en hoe ik ze benader. Als iemand op een bepaalde manier reageert, komt dat altijd ergens vandaan. Ik heb geleerd daar begrip voor te hebben en de dingen positief te bekijken.”
Frank doet graag dingen waarmee hij iets kan bijdragen aan de wereld. Zijn werk als analist is voor hem net zo betekenisvol. “In mijn werk kan ik mijn eigen specifieke kennis gebruiken om het bedrijf verder te helpen, dat geeft mij een voldaan gevoel. Ik moet ook bekennen dat ik na een tijdje in het buitenland wel weer verlang naar de Nederlandse zakelijkheid: tijd is geld, afspraak is afspraak.” Maar het reizen, het ontdekken van andere culturen en het helpen van mensen, zit hem ook in het bloed. “Door het zelfstandig ondernemerschap, hebben we de vrijheid om deze reizen te maken.”

Meer mogelijk dan je denkt

Als hij een ding heeft geleerd, is het dat er meer mogelijk is dan je denkt. “Onze eerste reis maakten we met onze oudste van toen drie jaar en de jongste van anderhalf. We dachten dat we zoiets alleen konden doen als de kinderen nog niet naar school hoefden. Nu de kinderen ouder en schoolgaand zijn, zie ik dat niet meer als een belemmering. Het is typisch Nederlands om te denken dat iets niet zou kunnen. De wereld vergaat niet als de kinderen even niet naar school gaan en de sport moeten missen. Ook op het werk kom ik deze mentaliteit tegen. Als er een voorstel wordt gedaan, is de standaard reactie ‘ja maar dit, maar dat’. We komen vaak met allerlei excuses en beperkingen. Ik zou zeggen: maak een plan en ontdek dat er dan heel veel mogelijk is. Ik hoor ook vaak van mensen om me heen: ‘dat zou ik ook wel willen maar kan niet, want…mijn huis, hypotheek, de kinderen en school…’ De vraag is: wil je het dan ook echt? Overal zitten risico’s aan, ook aan het zelfstandig ondernemen. Laat je hierdoor niet beperken. Als je echt iets wilt, ga er dan voor.”

Frank Huinink - Uniforce professional 'Maak een plan en ontdek dat er meer mogelijk is dan je denkt'

Wij zijn Uniforce Professionals

Werken voor wie je wilt, zolang je maar wilt. Met sociale zekerheid. Het kan, met de ondernemersvorm van Uniforce, de DUBV.

Uniforce biedt al sinds 2000 een ondernemersvorm aan waarbij je een sociaal verzekerd werknemer bent binnen de DUBV. Je kunt werken voor wie je maar wilt en zolang je maar wilt. Als Uniforce professional ben je niet afhankelijk van de Wet DBA of een door de Belastingdienst goedgekeurde zzp-modelovereenkomst. Je kunt alle opdrachtovereenkomsten aangaan. Want jouw opdrachtgever heeft met het inhuren van Uniforce professionals 100% garantie dat hij geen werkgever is en geen loonheffing en sociale verzekeringspremies hoeft te betalen. Daardoor heb je alle vrijheid over de invulling en de duur van de opdracht. Bovendien heb je, als werknemer binnen je DUBV, inkomenszekerheid dankzij het sociale stelsel. Meer weten? Bekijk hier de voordelen van de DUBV.

Contact formulier

We willen heel graag kennis met je maken, je situatie bespreken, je goed en eerlijk adviseren en uiteraard toelichten hoe je onderdeel van Uniforce kunt worden.