Home/Kenniscentrum/NEN-certificering en Uniforce

Blog

NEN-certificering en Uniforce

Een NEN-certificaat is de belangrijkste voorwaarden voor het SNA-keurmerk. Wat is een SNA-keurmerk eigenlijk?

Het SNA-keurmerk

De DUBV van Uniforce Professional Johan Godfried behaalde het NEN 4400-1-certificaat. Johan werkt als IT-specialist in de bancaire sector. Bureau Cicero voert de controles uit voor de SNA met betrekking tot de NEN 4400-1 norm. Is de controle goed verlopen dan wordt de onderneming opgenomen in het register van de SNA en wordt het NEN certificaat toegezonden. Wat is een SNA-keurmerk eigenlijk? En waarom kan dit handig zijn om te hebben? Dat lees je in dit artikel.

De voordelen van het SNA-keurmerk

Organisaties die beschikken over het SNA-keurmerk tonen aan dat ze regelmatig gecontroleerd worden op de verplichtingen die voortvloeien uit het ter beschikking stellen van arbeid. Bedrijven met dit keurmerk worden opgenomen in het SNA-register en worden zodoende in de markt gezien als ‘bonafide’ uitzendonderneming of detacheerder. Een voordeel is dat er maar 25% (i.p.v. 55%) van het factuurbedrag op de g-rekening hoeft te worden gestort om als inlener gevrijwaard te zijn van risico’s (zoals ketenaansprakelijkheid). De G-rekening is een geblokkeerde bankrekening van waaraf uitsluitend de loonheffingen en omzetbelasting kunnen worden voldaan. Dit was voor Johan dan ook de aanleiding om een NEN-certificaat te behalen.

Hoe gaat het traject in zijn werk?

Een DUBV is een uitleenbedrijf en kan daarom ook gecertificeerd worden. Om zo’n certificaat te behalen dient de DUBV door een erkend inspectiebureau (Bureau Cicero) regelmatig geauditeerd te worden. Een dergelijk proces is natuurlijk bewerkelijk en kostbaar. Uniforce heeft daarom in samenwerking met Bureau Cicero een speciaal arrangement ontworpen waardoor een inspectie efficiënt verloopt en relatief goedkoop blijft. Josefien fungeert namelijk als tussenpersoon, tussen jou en Bureau Cicero. Cicero heeft om te kunnen auditeren elke keer een uitgebreid dossier met informatie over de DUBV nodig. Sommige stukken kunnen door Uniforce worden aangeleverd maar de meeste informatie moet van de administrateur/accountant van de DUBV komen. Doordat Josefien is opgeleid door Bureau Cicero kan zij het inspectiedossier eerst compleet maken voordat ze het vervolgens geheel bij Bureau Cicero aanlevert. Door deze werkafspraken verlopen de audits efficiënt en kunnen zij het voor een gereduceerd tarief van € 300 uitvoeren (gebaseerd op het feit dat een audit in 2 uur afgerond moet zijn).

Een DUBV oprichten

In 2007 wilde Johan voor zichzelf beginnen. Hij onderzocht verschillende opties, waarbij hij graag voor langere tijd opdrachten wilde aangaan. Als zzp’er is dit lastig. Daarom richtte hij samen met Uniforce een DUBV op. Met als voordeel werken voor wie je wilt en zolang je maar wilt en financiële zekerheid met een vangnet, want je weet het maar nooit.

Johan vindt de controles van Uniforce erg prettig. Zo controleren wij de jaarrekeningen, we bekijken of het loon overeenkomt met de regels van de belastingdienst en controleren of alle loonheffing en omzetbelasting is voldaan. Dit geeft Johan de zekerheid dat zijn DUBV gezond blijft en bovendien voorkomt het verrassingen achteraf. Daar slaap je als ondernemer beter van.

Wil je weten of een DUBV ook interessant voor jou kan zijn?

Delen op social media