Uniforce MVO-beleid: 'De eerste stroopwafelkraam in Nepal bleek een succes'.

Een startende stroopwafelondernemer in Nepal zelfredzaam maken via een microkrediet. Toen Uniforce-directeuren Rob van Erk en Piet de Bondt hier in 2012 plannen voor maakten met voormalig Uniforce Professional Marcel Rector was het een gewaagde gok. De stroopwafelonderneming in Nepal bleek zo een groot succes, dat in 2017 ook de tweede stroopwafelondernemer van start kan gaan.

Hij was er al eens geweest als toerist, maar wilde graag nog eens terug naar Nepal. Dat deed Marcel tijdens een sabbatical in 2001. “Ik weet nog dat ik er naartoe reisde vanuit het drukke, chaotische Noord-India, het voelde als een opluchting. Ik vond de mensen vriendelijk en relaxt en de natuur overweldigend mooi. Tijdens mijn sabbatical ontstond het idee om wat voor het land te doen. Ik dacht: je kunt eindeloos geld blijven sturen, maar ik wilde iets doen om de mensen daar zelfredzaam te maken zodat ze in hun eigen onderhoud – en dat van hun gezin – kunnen voorzien.”

Nepal blijft in zijn gedachten en Marcel gaat terug om mee te werken aan een vrijwilligersproject. “Ik wilde kijken of ik zo wat kon betekenen voor de samenleving. Ook was ik benieuwd naar het leven en de cultuur van de Nepalezen, daar kon ik alleen achter komen door langere tijd onderdeel van de samenleving te zijn. Een halfjaar later keerde ik terug naar Nederland en besloot ik onder de naam Straid lokale, ambachtelijke en dus authentieke producten uit onder andere Nepal te importeren. Dit deed ik op kleine schaal en als hobby naast mijn werk.”

Mensen verbinden

Marcel werkt in die tijd als projectmanager op het gebied van klantcontact. Zijn projecten doet hij als Uniforce Professional. “Mijn werk voor Straid kostte veel tijd en inzet. Ik kon het er voor de lol bij blijven doen of er een echt bedrijf van maken, maar ik kon het niet én én blijven doen. In 2010 heb ik het roer omgegooid en ben ik gestopt met grote opdrachten, waardoor ik Uniforce niet meer nodig had. Ik nam alleen de kleinere klussen aan die op mijn pad kwamen, zodat ik me volledig kon richten op het importeren van producten. Daarnaast zette ik het shop-in-shop platform FairFriends op, waarmee ik de mensen kon verbinden die mijn passie voor het verkopen van ambachtelijke producten uit ontwikkelingsland deelde.”

MVO-beleid over de grens

Marcel vertelde Piet de Bondt en Rob van Erk in 2012 over zijn nieuwe werkzaamheden, zo ontstond het idee om jubilarissen van Uniforce een cadeaubon te verstrekken voor het FairFriends platform. Uniforce wilde meer doen aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen over de grens. “Rob en Piet vroegen of ik een idee had met als voorwaarde dat het zou passen bij de business van Uniforce: het zelfstandig ondernemerschap. In de auto op de terugweg wist ik het. Ik neem altijd stroopwafels mee naar Nepal en die scoren goed. Waarom niet een Nepalese ondernemer laten starten met zijn eigen stroopwafelkraam?”

Microkrediet

Het idee werd enthousiast ontvangen door de Uniforce directie, via een microkrediet konden ze zo iemand de kans geven zijn onderneming te starten en – indien succesvol – in zijn eigen onderhoud te voorzien. “Ik deed eerst onderzoek naar de haalbaarheid en de kosten. Ook ging ik op zoek naar antwoorden op vragen als: hoe maak je een stroopwafel, welke ingrediënten heb je nodig, zijn die in Nepal verkrijgbaar? Via een Nederlandse fabrikant van stroopwafels kwam ik achter de receptuur. Het maken van de stroopwafels bleek niet moeilijk, je kunt het in een paar uur leren. Qua ingrediënten lag het lastiger, want de deeg en het stroop zijn niet verkrijgbaar in Nepal en moeten zelf gemaakt worden. Een lokale Nepalese bakker hielp mij om de ingrediënten daarvoor te zoeken. En er moest natuurlijk een wafelijzer komen. De verkregen informatie verzamelde ik tot een QuickScan, daar kwam uit dat ons plan haalbaar was. Uniforce zou in de stroopwafelonderneming investeren via een microkrediet als een soort startfinanciering, waarmee onder andere ook het wafelwijzer kon worden aangeschaft. We waren het erover eens dat de ondernemer bereid moest zijn het krediet af te lossen, alleen dan ben je een échte ondernemer. Dat mocht in termijnen. ‘In het slechtste geval krijgen we nooit meer een cent terug en verdwijnt het wafelijzer’, zeiden Rob en Piet. Maar het was een risico dat ze bereid waren te nemen.”

Succes met de stroopwafelkraam

MVO-beleid Uniforce: Stroopwafelkraam in Nepal

Op zoek gaan naar een geschikte ondernemer vond Marcel een van de spannendste en ook lastigste taken. “Je moet dan in een gesprek bepalen of iemand het echt wil en toegewijd is. Uiteindelijk heb ik iemand gesproken bij wie het gevoel goed was en besloten we met hem in zee te gaan. Na ondertekening van de overeenkomst met daarin de voorwaarden kon hij aan de slag gaan, dat was in 2013. Uniforce sponsorde de kraam en wij zouden investeren in een stukje kennisoverdracht.”
De stroopwafelverkoper ging aan de slag, Marcel zocht hem ieder jaar op voor een voortgangsgesprek, maar hield zich bewust op de achtergrond. “Ik wilde niet teveel aan het roer blijven staan. Het was zijn onderneming en hij moest het doen. Binnen vier jaar had hij het wafelijzer terugbetaald en had hij zelfs zijn eigen lunchcorner geopend. Van zijn aflossing hebben we een tweede wafelijzer gekocht, waardoor dit jaar ook de tweede stroopwafelbakker in Nepal kan starten.” Dit keer heeft Marcel de werving en selectie van de stroopwafelondernemer uitbesteed. “Voor mij als Europeaan is het lastig om geschikte kandidaten te werven en sollicitatiegesprekken te voeren. De bakkerij die de ingrediënten levert en met wie ik al jaren samenwerk, heeft dit van mij overgenomen.”

Kracht van kleinschalige hulp

Het stroopwafelproject laat volgens Marcel zien dat kleinschalige projecten zeer effectief kunnen zijn en daarnaast een boost geven aan de lokale economie. “Dit project is een vertaalslag van Uniforce. Het sluit aan op de ideologie en het MVO-beleid van Uniforce. Daar hoort bij dat iemand vanuit vrije wil en uit eigen overtuiging ondernemer wordt en succes heeft. Dat kan dus ook in Nepal.” Naast zijn werkzaamheden voor Straid en FairFriends geeft Marcel advies aan anderen als zij producten willen laten maken en importeren uit Nepal. “Het mooiste vind ik het faciliteren van projecten zoals het stroopwafelproject. Dat je een interventie doet waardoor een zelfredzame situatie ontstaat. Ik geloof in die kleinschalige hulp op lokaal niveau. Het is voor mij de meest ideale vorm van ontwikkelingssamenwerking zonder dat er sprake is van een wederzijdse afhankelijke relatie. Het mooie zou zijn als zo’n ondernemer zegt dat hij ook iets voor de samenleving wil doen. Zodat de hulp lokaal ingegeven is en het niet van over de grens hoeft te komen.”
Uniforce MVO-beleid: 'De eerste stroopwafelkraam in Nepal bleek een succes'.

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Marcel en wil jij ook bijdragen aan een betere wereld? Marcel zoekt professionals die hun expertise, tijd en/of geld willen inzetten voor nieuwe projecten vanuit Straid en FairFriends. Meer info: marcel@nullstraid.nl.

Contact formulier

We willen heel graag kennis met je maken, je situatie bespreken, je goed en eerlijk adviseren en uiteraard toelichten hoe je onderdeel van Uniforce kunt worden.