Uniforce Professional Hans Schoonen: 'Mijn uitdaging ligt in het zoeken van extremen.'
Een sportieve zelfstandige ict’er die bruist van de energie. Zo zou je Uniforce Professional Hans Schoonen het beste kunnen omschrijven. Zijn werk als Oracle specialist combineert hij met een grote passie: extreme triathlons en ultralopen. “Als ik een doel voor ogen heb, dan ga ik ervoor.”

Iedere ochtend vertrekt Hans Schoonen om halfzes van zijn woonplaats Rucphen naar Brussel, waar zijn twee opdrachtgevers (Toyota en LCM) zijn gevestigd. Hij begint vroeg – nog voor de verkeersdrukte – zodat hij ook ’s middags voor de files huiswaarts kan gaan. “Dan heb ik ’s avonds genoeg energie om te trainen: een uurtje zwemmen of hardlopen. Wat ook meteen een goede manier is om mijn hoofd leeg te maken na een werkdag. In het weekend plan ik mijn duurtraining, dan fiets ik bijvoorbeeld vijf uur aaneengesloten. Gemiddeld komt het neer op zo’n dertien uur trainingstijd per week. Naarmate een wedstrijd dichterbij komt, neemt dat aantal toe.” Hans bereidt zich momenteel voor op de Swissman Xtreme Triathlon in Zwitserland in juni. Dat vergt naast fysieke en mentale kracht ook begrip van zijn omgeving. “Mijn gezin moet er uiteraard niet teveel hinder van ondervinden. Daarnaast werkt dit trainingsschema alleen doordat mijn opdrachtgevers mij de ruimte bieden qua werktijden.”

Drive om te ondernemen

Hans begon ooit als elektromonteur, waarna hij zich ontwikkelde tot Oracle database specialist. “Als elektromonteur had ik veel te maken met elektronische besturingen en kwam ik terecht in de hoek van programmeren en it. Dat beviel me wel. Ik werkte bij Compaq Computers, tegenwoordig HP, en behaalde daar mijn diploma HBO Informatica. Daarna ben ik mezelf gaan specialiseren in databases. In 2002 ben ik voor detacheringsbedrijven gaan werken en ontstond bij mij al snel de drive om voor mezelf te beginnen. Vooral omdat ik zag dat er een groot verschil is tussen wat het detacheringsbedrijf factureerde voor mij en wat je krijgt als je zelf op de loonlijst staat. In dat opzicht kon ik mezelf beter verhuren.”

Opdrachten zelf bepalen

In 2007 ging Hans definitief verder als zelfstandig professional. Hij had het geluk dat hij bij zijn toenmalige werkgever kon doorgaan op opdrachtbasis. “Ik ben toen wel meteen via ZZP Oké begonnen met mijn BV. Dit was de voorloper van ZZP Vooruit wat inmiddels is samengegaan met Uniforce. De belangrijkste reden om te kiezen voor zo’n ondernemingsvorm was vanwege de duur van mijn opdrachten, die zijn bijna altijd langer dan een halfjaar. Omdat ik wel als zelfstandig professional mijn werk wilde blijven uitvoeren zonder dat ik in de problemen zou komen met de Belastingdienst, ging ik op zoek naar een oplossing. De constructie die ZZP Oké aanbood, is vergelijkbaar met de DUBV van nu. Ik kon daardoor zelf mijn opdrachtgevers bepalen en beslissen of ik ergens wel of niet langer wilde blijven werken.”

CV up to date houden

Voor Hans kent het zelfstandig ondernemerschap vooral veel voordelen. “Waaronder ook de vrijheid om mijn persoonlijke ontwikkeling zelf te bepalen. De afgelopen jaren heb ik veel van mijn certificeringen behaald in India. Daar hebben ze goede trainers binnen het Oracle vakgebied, de Engelse taal is goed te volgen en de cursussen zijn een stuk goedkoper. Ander voordeel is dat je one-on-one trainingen hebt. Je vliegt met een docent door de stof heen die je al kent. Wat nieuw is, wordt uitgediept. Daardoor kan een cursus van vier weken, binnen twee weken zijn afgerond. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het up to date houden van je cv, dat leidt ook tot successen.”

Grenzen verleggen

Het besluit om voor zichzelf te gaan beginnen, werd deels ingegeven door een cursus Effectief leiderschap die Hans enkele jaren daarvoor volgde. “Het was voor mij meer een persoonlijke bewustwordingscursus met als wijze les: ‘Je leeft maar een keer en als je iets wilt doen dan moet je er voor gaan’. Dat heb ik gedaan. Door mijn onderneming te starten en qua fysieke uitdaging. Kort daarop liep ik mijn eerste marathon uit, wat voelde als een overwinning. Daarna volgde mijn eerste triathlon. Nu doe ik mee aan extreme triathlons, met meer hoogtes, meters en vaak koudere temperaturen. Sinds ik ben begonnen verleg ik mijn fysieke grenzen. Ik doe ook aan ultralopen: hardloopwedstrijden die qua kilometers verder gaan dan de marathon, tot wel 100 kilometer.” Iemand die een volledige afstand van de triathlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen, 42 km lopen) finisht mag zich een Iron Man noemen. Die titel kan Hans inmiddels acht keer afvinken, toch blijft hij er bescheiden onder. “Uitdagingen aangaan zijn voor mij belangrijk. Als ik een bepaald doel voor ogen heb, ga ik daarvoor en train ik daar een heel jaar naartoe. Natuurlijk, de eerste keer dat je finisht ben je supertrots. Maar voor mij ligt de uitdaging dan in het opzoeken van de extremen. De snelheid doet er minder toe naarmate ik ouder wordt, het gaat mij meer om de zwaarte en om de mooie omgevingen waar ik de wedstrijden doe. Zoals straks in Zwitserland en in september in Italië.”

Risico’s durven nemen

Wanneer een triathlon voorbij is, zit Hans een paar dagen later weer achter zijn bureau. “Ik ga eigenlijk meteen weer aan het werk. Fysiek gezien moet ik wel herstellen, maar dat kan heel eenvoudig vanachter mijn bureau. Ik ben dan wel moe, maar dat werkt nog wel een paar weken door. Het is vooral een kwestie van op tijd naar bed.” Zolang Hans het aankan, mentaal en fysiek blijft hij trainen voor de extreme triathlons. Daar horen net als bij het ondernemerschap risico’s bij. “Extreem sporten gaat bijna niet zonder blessures op te lopen. Nu ik fiets zit ik ook vaker bij de huisartsenpost en vorig jaar heb ik gekneusde ribben opgelopen na een val. Je moet risico’s durven nemen. Aan de andere kant kan ik veel hebben, ik heb een goede weerstand, zit op gezond gewicht en ben niet snel ziek op soms een klein verkoudheidje na.”

Zorgeloos ondernemen met Uniforce

Hans beschikt over een tomeloze energie en kan zoals hij zelf zegt ‘maar moeilijk stilzitten’. “Dat is ook zakelijk hoor, lacht hij. Eigenlijk ben ik met mijn sport of met mijn werk bezig, wat inmiddels ook meer een hobby is geworden. Ik probeer een aantal uur per week vrij te maken om vakliteratuur te lezen, zodat ik met de ontwikkelingen kan meegaan. Daarnaast probeer ik mijn netwerk goed te onderhouden, door regelmatig een seminar te bezoeken.” Het Uniforce concept kan Hans op veel gebieden ontzorgen en past bij zijn levensstijl. “Ik kan als zelfstandig professional zorgeloos blijven werken bij mijn opdrachtgever op de manier zoals ik dat wil doen. De zaken die ik minder interessant vind en waaraan ik het liefst weinig tijd besteed zoals de administratie en juridische zaken, kan ik overlaten aan mijn accountant en Uniforce. Ik heb daarnaast een goede ziekteverzuimverzekering afgesloten via SFZ en ik vind het prettig om te weten dat ik gebruik kan maken van sociale zekerheid. Ik zie het als ondernemen, maar dan met minder risico dan een normale ondernemer.”

Hoe hij zijn passie voor sport, zijn werk en het gezinsleven combineert? “Die vraag krijg ik regelmatig. Het komt neer op prioriteiten stellen. Weinig televisie kijken, geen kranten lezen en niet nutteloos internetten. Dan houd je echt veel tijd over.”

Hans Schoonen - Uniforce Professional: Mijn uitdaging ligt in het opzoeken van extremen

Wij zijn Uniforce Professionals

Werken voor wie je wilt, zolang je maar wilt. Met sociale zekerheid. Het kan, met de ondernemersvorm van Uniforce, de DUBV.

Uniforce biedt al sinds 2000 een ondernemersvorm aan waarbij je een sociaal verzekerd werknemer bent binnen je eigen B.V. (DUBV). Je kunt werken voor wie je maar wilt en zolang je maar wilt. Als Uniforce professional ben je niet afhankelijk van de Wet DBA of een door de Belastingdienst goedgekeurde zzp-modelovereenkomst. Je kunt alle opdrachtovereenkomsten aangaan. Want jouw opdrachtgever heeft met het inhuren van Uniforce professionals 100% garantie dat hij geen werkgever is en geen loonheffing en sociale verzekeringspremies hoeft te betalen. Daardoor heb je alle vrijheid over de invulling en de duur van de opdracht. Bovendien heb je, als werknemer binnen je DUBV, inkomenszekerheid dankzij het sociale stelsel. Meer weten? Bekijk hier de voordelen van de DUBV.

Contact formulier

We willen heel graag kennis met je maken, je situatie bespreken, je goed en eerlijk adviseren en uiteraard toelichten hoe je onderdeel van Uniforce kunt worden.