Onzekerheid zzp'ers wordt er met de webmodule niet beter op!
Er wordt geprobeerd om de complexiteit van de huidige regelgeving in een vragenlijst te vangen, de webmodule. Onzekerheid zzp’ers houdt nu al jaren aan en dat wordt er met de webmodule niet beter op.
Al sinds de invoering van de Wet DBA in mei 2016 houdt de onzekerheid voor zzp’ers omtrent de beoordeling van hun arbeidsrelatie nu aan. Niet dat zzp’ers als ondernemers niet met onzekerheden zouden kunnen omgaan maar ze verwachten natuurlijk wel een duidelijke overheid. Het lijkt in de tijdgeest te zitten. Groningers met aardbevingsschade, onheus behandelde mensen m.b.t. de toeslagenaffaire, de boeren en ook de zzp’ers worden geconfronteerd met een onbetrouwbare overheid en ze weten geen van allen waaraan ze toe zijn. Het zijn voorbeelden van onbehoorlijk bestuur.
Uniforce houdt er niet van om af te wachten of te klagen over de overheid. Al vanaf de oprichting 23 jaar geleden komen we met oplossingen. We concentreren ons op wat wél kan. Geen van de Uniforce Professionals hebben last van de Wet DBA. Alle Uniforce Professionals beschikken over sociale zekerheid en hun opdrachtgevers/intermediairs lopen geen enkel arbeidsrechtelijk of fiscaal risico! Het Uniforce-concept is niet voor iedereen geschikt maar als het bij je past, verdwijnen alle onzekerheden voor je. Omdat het concept gebaseerd is op de BV-vorm, kom je niet in aanmerking voor zaken als de ondernemersaftrek en daarom zal je wel meer belasting en premies moeten afdragen als bij een eenmanszaak. Oplossingen zonder nadelen bestaan helaas niet. Het Uniforce-concept is daarom vooral geschikt voor professionals die minimaal €60.000 per jaar kunnen omzetten.
Inmiddels bieden we naast dit concept ook andere diensten aan, gericht op de professional.
- Uniforce Personal Agent: een detacheerder die in jouw belang als je werkgever optreedt.
- Uniforce Personal Books: modulaire en voordelige bedrijfsadministraties voor professionals op maat.
- Uniforce Expat Services: een referent werkgever voor kennismigranten.
Webmodule
De overheid overweegt om een variant van de veelbesproken webmodule in te voeren. De opdrachtgever of intermediair van een zzp’er dient vele vragen te beantwoorden over de feitelijke werkrelatie en krijgt dan uitsluitsel of de opdracht wel of niet door een zzp’er mag worden uitgevoerd. Er wordt geprobeerd om de complexiteit van de huidige regelgeving in een vragenlijst te vangen. Daarover wordt nu al jaren in de politiek en de polder gepraat en de zaken zijn tot nu toe beslist niet eenvoudiger of duidelijker geworden. Ook na invoering van die module zullen er nog vele zaken voor de rechter worden gebracht. Zo is er ook de afgelopen jaren al behoorlijk wat jurisprudentie gevormd. De ene keer lijkt het de ene kant op te gaan maar bij een volgende uitspraak gaat het de andere kant op. Ook de rechter worstelt met de ouwerwetse en complexe regelgeving. Het gaat er dus om dat de bestaande wetten en regels gewoon niet meer op de huidige arbeidsmarkt passen. Deze tijd vraagt erom dat eerst de regels worden geactualiseerd voordat er op consistente wijze gehandhaafd kan worden. De invoering van een webmodule zal anders geen soelaas bieden.
Ondertussen praten wij van Uniforce gewoon mee in Den Haag. Via ons lidmaatschap van de VvDN, ons partnership met de Werkvereniging en onze eigen initiatieven in het lobby-circuit. Want als je zelf niet bijdraagt aan de oplossing, verlies je het recht om te klagen en zeuren.